Σε τραγικό σημείο η πυροπροστασία στη χώρα μας

Σε τραγικό σημείο η πυροπροστασία στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 17612/08.06.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

 

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και επίγεια και εναέρια μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι και να τίθεται σε διαρκή επικινδυνότητα η δασοπυρόσβεση. Η αντιπυρική περίοδος, που ξεκίνησε πριν ένα μήνα, βρήκε την πυροσβεστική υπηρεσία απογυμνωμένη και το προσωπικό αντιμέτωπο με τρομακτικές ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σώμα διαθέτει μόλις 8  αεροπλάνα καναντέρ σε ετοιμότητα, από τα 21 που έχει στο στόλο του, ενώ έως τώρα δεν έχουν μισθωθεί ελικόπτερα, όταν τα προηγούμενα έτη μισθώνονταν 12 συνολικά. Στα επίγεια μέσα, το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρηση των οχημάτων έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το προσωπικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και οι ελλείψεις, που αγγίζουν τα 4.100 άτομα. Είναι φανερό, ότι η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τα όριά τους και να βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Σε όλα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί επιδεικτικά για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Δεν έχει αντιληφθεί, ότι σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια δεν χωρούν εκπτώσεις. Οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα, προτού είναι αργά και ζήσουμε θλιβερές σκηνές, όπως κατά το παρελθόν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα πυροπροστασίας, που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα;

Απάντηση Υπουργείου